Praktijk Lizzy Aaldering-Elizen

De ware ontdekkingsreis ligt niet in het verkennen
van nieuwe streken, maar in het kijken met nieuwe ogen.

– Auteur: Marcel Proust

Onderzoek

Er is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de positieve effecten van aandachttraining. Deelnemers die deel hebben genomen aan de aandachttraining rapporteren vaak na afloop van de training afname van lichamelijke en psychische klachten. Hebben meer energie en ontspanning. De resultaten van de onderzoeken onderschrijven de positieve ervaringen van deelnemers.

  • Cursisten met fibromyalgie zagen hun depressieve klachten afnemen  door het volgen van de mindfulnesstraining (sephton et al, 2007).
  • Uit onderzoek van Teasdale, Segal en  Williams et al (2001) is gebleken dat aandachtstraining terugval bij depressies kan voorkomen.
  • Een studie van Reibel (2001) laat afname in piekeren, angst en depressie zien bij een groep van 136 mensen, zelfs een jaar na afronding van de aandachttraining.
  • Uit onderzoek onder psoriases patiënten bleek dat degenen die mindfulness oefeningen deden gedurende hun (reguliere medische) behandeling significante verbeteringen in hun huid lieten zien, vergeleken met patiënten die alleen de behandeling hadden ondergaan.(Kabat-Zinn et al, 1998)

Op 7 december 2010 was de documentaire te zien van labyrint over het rustbrein en mindfulness. Deze uitzending is via uitzending gemist te bekijken. “Het geheime leven van het brein”

 

Meer lezen:

Voor artikelen over onderzoek naar het effect van mindfulness, zie de website van de University of Massachusetts Medical Center en die van de University of Bangor in Wales (UK)

Ook in Nederland wordt er veel onderzoek gedaan naar de effecten van Mindfulness. Dit wordt gedaan aan de Universiteit van Amsterdam en Nijmegen.

Laatste tweets…

Locatie Doesburg

Geerhuizen 27
6983 HD Doesburg
Tel. 06-31153641

KvK nr: 57103747

Social sharing